Pagina opties

Groter
RSS

Wethouder Elly Pastoor deed mee met IkPas: 'Nu heb ik nog maar een slechte gewoonte over' (04-02-2021)

elly pastoor

Dry january was best een onderwerpje, de afgelopen weken. Aan media-aandacht heb ik in ieder geval geen gebrek gehad. Als ambassadeur van de actie IkPas stond ik meermalen in de schijnwerpers: live op RTV Noord, artikelen in de lokale bladen en in het Dagblad van het Noorden...

Leuk hoor! Ik zou als wethouder best vaker zoveel aandacht willen trekken met andere onderwerpen die belangrijk zijn.

Het heeft me weinig moeite gekost om een poosje als geheelonthouder door het leven te gaan. Maar ik ben dan ook nooit een stevige drinker geweest. Bij mij geen ontwenningsverschijnselen dus. En als mijn man ‘s avonds eens een glas rum dronk, deed me dat ook niets. Ik voelde me niet zielig, of zo.

Workaholic

Wel ben ik me ervan bewust geworden dat ik vaak uit gewoonte een glas wijn inschonk. Bijna zonder er bij na te denken: lekker, gezellig. Dat vastgeroeste patroon heb ik doorbroken. Ik heb ontdekt dat ik best zonder alcohol kan. En dat vind ik een prettige ontdekking.

Ik heb me voorgenomen om het vast te houden. Wel nu en dan een glas drinken, maar het moet geen sleur worden. Dat past ook wel goed bij mijn levensstijl; ik leef best gezond. Ik rook niet, denk na over wat ik eet en ik beweeg voldoende. De laatste `slechte’ gewoonte waar ik nu nog aan kan sleutelen, is mijn werkverslaving. Ik ben echt een workaholic. Maar daarvan ga ik echt nog niet afkicken. Ik vind het nog veel te leuk. Ik ben dol op mijn werk.

Na de droge maand heb ik maandagavond samen met mijn man weer een flesje wijn opengetrokken. Een goede fles. Want ik had wat te vieren, ik wilde mezelf belonen. Maar gek is het: de eerste slokjes waren niet eens lekker.

Genieten

Nee, ik heb niet overwogen definitief te stoppen met drinken. Een glas wijn op zijn tijd hoort voor mij bij gezelligheid, lekker eten, samen zijn. Het is een bescheiden onderdeel van het goede leven. Daar mag je best van genieten.

Niettemin vond ik het de moeite waard om samen met collega’s een poosje te passen. En dat het publiciteit genereerde, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Misschien zet ons voorbeeld ook anderen aan het denken.