Pagina opties

Groter
RSS

Week van de Veiligheid: stop heling (10-10-2019)

Dit item is verlopen op 10-04-2020.

Deze week is de Week van de Veiligheid. Centraal dit jaar staat heling; het handelen in, maar ook het bezitten en kopen van gestolen goederen. De politie probeert helers te stoppen, maar ook u kunt heling bestrijden.

Het is niet voor niets dat de Week van de Veiligheid nu begint. Buiten is het al steeds langer donker. In de zogeheten ‘donkere dagen’ neemt de kans op criminaliteit zoals overvallen, straatroven en inbraken met zo’n 60 procent toe.

Heling

Criminelen proberen vaak gestolen spullen om te zetten in geld. Ze bieden het daarom ergens te koop aan. Wie daarin meegaat, maakt zich schuldig aan heling. ‘Zonder heler geen steler’ aldus de politie. ‘Helers houden de afzetmarkt van gestolen goederen en daarmee de cirkel van criminaliteit in stand.’

Stop Heling App

U kunt zelf ook iets doen tegen heling. Hiervoor zijn de Stop Heling website en de Stopheling-app ontwikkeld. ‘Daarmee kunt u aan de hand van unieke gegevens, zoals serienummers, controleren of een apparaat dat u mogelijk wilt kopen als gestolen in de politiesystemen staat. Op die manier voorkomt u ook dat u zelf heler wordt en wordt de afzetmarkt voor gestolen goederen gefrustreerd’.

In de app van de politie zit ook de check functie op gestolen spullen.