Pagina opties

Groter
RSS

Versoepeling maatregelen sport (07-05-2020)

corona

Met ingang van 11 mei zijn enkele versoepelingen op de genomen sportmaatregelen doorgevoerd.

Het geheel aan maatregelen is nu als volgt:

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen;
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen;
 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden;
 • Voor alle leeftijden geldt dat alleen trainingen in de buitenlucht zijn toegestaan. Wedstrijden in competitieverband en oefenwedstrijden met andere sportclubs zijn niet toegestaan. Interne oefenwedstijden in clubverband voor kinderen tot en met 12 jaar zijn wel toegestaan;
 • Er mag geen gebruik gemaakt worden van de kleedkamers of douches. Toiletgebruik zoveel mogelijk beperken en is in geval van nood toegestaan.

Zwembaden

 • Binnen- en buitenzwembaden mogen als ze dat willen per 11 mei hun deuren openen, inclusief de kleedruimtes. Ook hier blijven de douches gesloten. Bezoekers dienen 1,5 meter in acht te nemen;
 • Hou voor de openingstijden en -data de website van het zwembad in de gaten. Sommige zwembaden hebben nog tijd nodig het zwemwater te verwarmen voor ze open kunnen.

Sport- en fitnessgelegenheden

 • Alle sport- en fitnessgelegenheden zijn gesloten. Buiten trainen op eigen terrein of in de publieke ruimte is toegestaan, mits men zich aan de 1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen van het RIVM houdt. Denk bij het gebruik van de openbare ruimte aan de regels die hiervoor gelden (zie hieronder);
 • Een yogaschool rekenen wij tot de categorie sport/sportverenigingen. Yogalessen mogen wel buiten worden gegeven met in achtneming van de RIVM-richtlijnen.
 • Het gebruik van een, aan alle zijden geopende, tent is buiten op eigen terrein toegestaan.

Afspraken

In de gemeente Westerkwartier gelden de volgende afspraken:

 • Aangezien er voor alle leeftijden buiten weer mogelijkheden zijn om te sporten is het niet meer nodig een meldingsformulier in te vullen bij de gemeente. De meldingsplicht komt hierbij te vervallen;
 • Kinderen en jongeren t/m 18 jaar worden begeleid bij het sporten in groepsverband;
 • De sportactiviteiten vinden uitsluitend buiten plaats;
 • Bij jongeren van 13 t/m 18 jaar wordt de 1,5 meter afstand strikt nageleefd;
 • Personen van 19 jaar en ouder mogen gezamenlijk, bijvoorbeeld in teamverband, buitensporten en bewegen mits zij zich houden aan de afstandseis van 1,5. Er is geen limiet aan de groepsgrootte gesteld maar wij adviseren om in kleine groepen te starten;
 • De gemeente kan toezicht houden op de naleving van de voorwaarden;
 • Er wordt thuis gedoucht;
 • Kleedkamers en kantines blijven gesloten;
 • De organisator/begeleider draagt zorg voor het naleven van de voorwaarden;
 • Ook kinderen die niet verbonden zijn aan een sportvereniging, moeten kunnen sporten. Wij roepen daarom verenigingen op mogelijkheden te zoeken ook kinderen die geen lid zijn, tijdelijk mee te laten sporten tijdens de coronatijd. Voor informatie of ondersteuning kunt u terecht bij de buurtsportcoaches van De Schans info@sociaalwerkdeschans.nl

Gebruik openbare ruimte:

Voor het gebruik van de openbare ruimte geldt:  

 • Het gebruik van parkeerplaatsen (m.u.v. eigen terrein) voor sportactiviteiten is toegestaan, tenzij hiervoor een ontheffing is aangevraagd. Een ontheffing is ook nodig om muziek in de buitenruimte te mogen gebruiken. Een ontheffing kan aangevraagd worden bij evenementen@westerkwartier.nl
 • Binnensportverenigingen kunnen in overleg met buitensportverenigingen overleggen of er gebruik gemaakt kan worden van hun sportvelden;
 • De gemeente wijst geen openbare plekken voor sportactiviteiten aan. Het gebruik van de openbare ruimte of sport- of speelveldjes is toegestaan maar kan gereserveerd worden. Het mag dus niet ten koste gaan van kinderen (of volwassenen) die er op dat moment gebruik van willen maken. Houd dus rekening met medegebruikers van die openbare ruimte.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de gemeente via sportmaatregelen@westerkwartier.nl. Sportverenigingen raden we verder aan de voorschriften en protocollen van hun eigen bond te raadplegen en in acht te nemen.

Meer informatie

Lees meer over de Nederlandse maatregelen tegen het corona virus en het stappenplan op de website van de rijksoverheid. Lees op de website van de rijksoverheid ook over de veelgestelde vragen en antwoorden over het corona virus en sport.

Veel gestelde vragen

Hieronder hebben we enkele van die vragen en antwoorden opgenomen. Heeft u een andere vraag? Kijk dan op de website van de rijksoverheid .

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?
Volwassenen mogen vanaf 11 mei hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de buitenlucht hervatten waarbij 1,5 meter afstand gehouden wordt. Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten, u dient zich thuis om te kleden. Competities mogen voor 1 september geen doorgang vinden, ook voor de buitensporten niet.
Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?
Vanaf 11 mei mogen de sportaccommodaties de trainingen buiten weer hervatten. U kunt bij de sportclubs informeren welke trainingen worden aangeboden en of u kunt deelnemen. Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.
Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts.
 • Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval).
 • Ga niet samen sporten als je in een risicogroep valt.
Bij sporten zoals fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?
Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.
Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?
Georganiseerde sporttrainingen voor volwassenen zijn vanaf 11 mei toegestaan, wedstrijden en competities niet. Daarbij gelden wel aanvullende spelregels, houdt 1,5 meter afstand. Wanneer alles weer normaal wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding zich ontwikkelt. Het is nog onbekend wanneer iedereen weer gewoon kan sporten op de manier waarop we gewend waren.
Ik wil gaan zwemmen, surfen of varen met mijn bootje. Op welke manier kan dat veilig?
Net als voor andere sporten in de buitenlucht geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand. Vermijd risico’s waardoor u medische hulp nodig heeft of gered moet worden.
Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 19 mei, gaan die wel door?
Voorlopig gaan sportactiviteiten en sportevenementen niet door. Pas als het coronavirus verder onder controle is, zijn sportevenementen en sportactiviteiten weer mogelijk. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden.
Mag ik nog zwemmen in open water?
Ja, dat mag. Houd ook tijdens het zwemmen 1,5 meter afstand en geef elkaar de ruimte. Blijf weg als het druk is op de locatie waar u wilt zwemmen. Denk er aan dat douches en toiletten gesloten zijn.
Waar moeten fietsers, wielrenners en mountainbikers rekening mee houden?
De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten. Daarnaast geldt ten alle tijden dat we een beroep doen op het gezond verstand van onze sporters. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.