Pagina opties

Groter
RSS

Vanaf 25 november kleurt de gemeente Westerkwartier oranje (24-11-2020)

logo westerkwartier

De gemeente Westerkwartier zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar weer aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf woensdag 25 november het gemeentehuis in Grootegast oranje en wordt het logo van Orange the world geprojecteerd op de gevel van het gemeentehuis. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Statement

Het college hoefde niet lang te denken over het meedoen aan deze campagne. Wethouder Bert Nederveen: “Ongelofelijk en niet acceptabel dat zoveel vrouwen en meisjes te maken krijgen met geweld. Daar moet een einde aan komen, wereldwijd, in Nederland en ook in de gemeente Westerkwartier”.

Internationale dag tegen Geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Toename geweld tegen vrouwen wereldwijd tijdens coronacrisis

Zoals vaker bij crisis en rampen blijkt dat ook nu wereldwijd meisjes en vrouwen het zwaarst getroffen worden. De strenge inperkingsmaatregelen die wereldwijd gelden leiden ertoe dat veel vrouwen en meisjes zijn blootgesteld aan seksueel- en partner geweld.

Orange the world

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Op de social media toont de gemeente Westerkwartier ook een oranje Bert Swartbrug. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land! Inmiddels hebben al meer dan 150 gemeenten en 5 provincies aangegeven mee te zullen doen.

Thema: laagdrempelig melden voor iedere vrouw

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is "Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd". Met de campagne willen ze helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken, en zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze kunnen melden. Voor geweld achter de voordeur hebben we in Nederland uiteraard 0800-2000. Voor andere vormen van geweld zoals cybergeweld of seksuele intimidatie op de werkvloer, de sportclub of in het uitgaansleven is het echter heel lastig om de juiste plek te vinden. Daarnaast wordt 0800-2000 ook door veel slachtoffers niet gevonden. Om die reden is er een website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd waarop het netwerk aan meldpunten in Nederland te vinden is.