Pagina opties

Groter
RSS

Transitievisie Warmte (07-05-2021)

Dit item is verlopen op 30-09-2021.
logo westerkwartier

Veel woningen in het Westerkwartier maken nu nog gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning. De verbranding van aardgas zorgt voor de uitstoot CO2, daarnaast wordt het Groninger Gasveld gesloten. Vanuit het Klimaatakkoord is als doel opgesteld om in 2050 de CO2 uitstoot met 95% te verminderen en te stoppen met het gebruik van aardgas. Om deze doelen te bereiken hebben alle gemeenten de opdracht gekregen om in 2021 een Transitievisie Warmte op te stellen.

Wat is een Transitievisie Warmte?

De Transitievisie Warmte is een document waarin de te doorlopen stappen naar een aardgasvrij Westerkwartier staan genoemd. In deze visie staat onder andere beschreven welke andere manieren van verwarmen voor welke woningen geschikt kunnen zijn. Daarnaast wordt gekeken in welke dorpen er gestart kan worden met de verdere verkenning naar deze mogelijkheden en welke onderzoeken er nog uitgevoerd moeten worden. De Transitievisie Warmte is daarmee een document dat de eerste denkrichting weergeeft, maar waarin nog geen definitieve besluiten staan. Daadwerkelijke besluiten over het aardgasvrij maken van woningen gebeurt in een uitvoeringsplan. Als deze uitvoeringsplannen voor uw dorp worden opgesteld, wordt u daar uiteraard bij betrokken.

Wat doet de gemeente Westerkwartier?

De gemeente Westerkwartier is momenteel gestart met het opstellen van een Transitievisie Warmte. Deze visie wordt in samenwerking met diverse partners zoals de woningcorporaties en de netbeheerder opgesteld. Daarnaast willen wij de inwoners uitgebreid betrekken bij het opstellen van de Transitievisie Warmte. Hiervoor diverse activiteiten worden georganiseerd.

Enquête Transitievisie Warmte

Omdat het aardgasvrij maken van onze woningen, bedrijven en andere gebouwen ons allemaal aangaat, vragen wij om uw mening. Hierom heeft de gemeente een vragenlijst opgesteld om uw mening ten aanzien van de warmtetransitie te bevragen.

Vragenlijst

U kunt de vragenlijst invullen tot en met 1 juni aanstaande.

Wilt u liever de vragenlijst op papier invullen? Dat kan, bel dan de gemeente op 14 0594 en u kunt de vragenlijst per post thuisgestuurd krijgen.

Dialoogavonden

Wij gaan graag met u als inwoner in gesprek over de warmtetransitie in uw omgeving. Vanwege de huidige maatregelen rondom COVID19 kan dit helaas nog niet fysiek. Daarom organiseert de gemeente de komende tijd online dialoogavonden. Tijdens deze avonden geven wij graag een toelichting op de inhoud van de Transitievisie Warmte en gaan wij graag met u in gesprek over de impact van deze transitie op uw omgeving. Elke avond staat daarom in het teken van een ander gebied. Hieronder treft u een overzicht aan van wanneer welk dorp aan bod komt tijdens de dialoogavonden.

Datum Locaties
8 juni Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Saaksum, Oldehove, Niehove, Kommerzijl, Lauwerzijl, Pieterzijl, Den Ham, Aduard
10 juni Zuidhorn, Noordhorn, Briltil, Enumatil, Den Horn
15 juni Midwolde, Lettelbert, Oostwold
17 juni Grijpskerk, Visvliet, Niezijl, Sebaldeburen, Niekerk, Oldekerk
22 juni Grootegast, Lutjegast, Doezum, Opende, Kornhorn
24 juni Marum, Noordwijk, De Wilp, Jonkersvaart
29 juni Boerakker, Lucaswolde, Niebert, Nuis, Zevenhuizen, Tolbert
1 juli Leek

De avonden zullen allen plaatsvinden van 19:30 tot 21:00 uur. Na aanmelding ontvangt u voorafgaand aan de dialoogavond voor uw dorp een link naar de online bijeenkomst en bijbehorende instructies.

Aanmelden voor dialoogavond