Pagina opties

Groter
RSS

Taalactiviteiten Westerkwartier (03-09-2019)

Dit item is verlopen op 30-11-2019.
Week van de alfabetisering

9 t/m 15 september Week van de Alfabetisering

In Nederland hebben 3 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Het aantal stijgt jaarlijks. In de gemeente Westerkwartier gaat het om naar schatting om 7000 volwassenen.

Dit heeft grote gevolgen. Het maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Van maandag 9 t/m zondag 15 september is de jaarlijkse Week van de Alfabetisering en worden ook in het Westerkwartier diverse activiteiten georganiseerd.

“Taal heb je nodig om je te kunnen redden in het leven. Als je niet zo goed kunt lezen en schrijven en niet handig bent op de computer, dan heb je het moeilijk. Dat is heel erg jammer. Jammer omdat het je leven ingewikkeld maakt. En dat is niet nodig. Er zijn heel veel cursussen en trainingen. Jong en oud kunnen daar gebruik van maken. Ik roep iedereen op om de drempel over te stappen. Er is niets om je voor te schamen. We hebben allemaal wel iets waar we niet zo goed in zijn.” Aldus wethouder Elly Pastoor.

De week van de Alfabetisering is een landelijke actie. Westerkwartier doet hier graag aan mee.

Activiteiten

Zo worden er in de 4 taalhuizen in de bibliotheken in onze gemeente diverse activiteiten georganiseerd. Ook binnen de gemeente besteden we aandacht aan het herkennen van laaggeletterdheid en aan duidelijk communiceren. Zo is het coalitieakkoord in eenvoudig Nederlands beschikbaar. Het blijft niet bij deze week we gaan afspreken hoe we hier blijvend aandacht aan kunnen besteden.

Op maandag 9 september om bezoekt wethouder Elly Pastoor het Taalhuis Westerkwartier van 14:30-15:30 uur in de bibliotheek aan het Marktplein 11 in Grootegast. Hier gaat zij in gesprek met taalvrijwilligers en deelnemers in het taalhuis en introduceert zij de voorleesfunctie op de gemeentelijke website.