Pagina opties

Groter
RSS

Stormschade (05-06-2019)

Dit item is verlopen op 30-09-2019.
Stormschade

De storm die in de nacht van dinsdag op woensdag over ons land is gegaan, heeft ook de nodige schade aangericht in het Westerkwartier.

De brandweer en de buitendienst van de gemeente zijn sinds vannacht druk bezig om de schade hiervan op te ruimen. Hoogste prioriteit hebben hierbij het veilig stellen van huizen en vrijmaken van de wegen.

De opruimwerkzaamheden kunnen een aantal dagen duren. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Als u wilt dat de gemeente de takken van gemeentebomen uit uw perceel verwijdert, neem dan via de e-mail contact met ons op. Wij willen namelijk niet zonder uw toestemming uw perceel betreden. Geef daarbij aan wanneer we langs kunnen komen en om wat voor schade het gaat. U kunt mailen naar info@westerkwartier.nl

Schade aan uw woning en vergoeding van schade

Als storm of harde wind schade veroorzaakt aan uw woning, kunt u allereerst een beroep doen op uw opstalverzekering. Schade aan tuinmeubilair kan, afhankelijk van uw polisvoorwaarden vallen onder uw inboedelverzekering.

De meeste opstalverzekeringen vergoeden schade aan uw woning bij windkracht 7 of hoger. Op 4 juni was de maximale windkracht in windstoten op station Eelde kracht 9. Vrijwel alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, onder aftrek van uw eigen risico.

Autoverzekering en vergoeding van schade

Diverse omgewaaide bomen en rondvliegende takken kunnen ook schade veroorzaken aan auto’s. Indien u uw voertuig enkel WA verzekerd heeft is er meestal geen vergoeding voor stormschade. WA-dekking houdt in dat alleen de schade die u aan anderen veroorzaakt gedekt is. Heeft u een beperkt casco of een allrisk-verzekering, dan is er wel een vergoeding voor stormschade, onder aftrek van een mogelijk eigen risico. Stormschade claimen heeft meestal geen invloed op uw schadevrije jaren, maar het kan geen kwaad dit na te vragen bij uw verzekeraar.

Gemeente Westerkwartier aansprakelijk?

Storm is een natuurlijk fenomeen. Daarom is de gemeente meestal niet aansprakelijk voor schade die als gevolg van de storm is ontstaan. Dat geldt ook als de schade bijvoorbeeld het gevolg is van een omgewaaide boom die eigendom is van de gemeente. Een uitzondering hierop kan zijn als er voor de storm al sprake was van een gevaarlijke situatie die bij de gemeente bekend was en die de gemeente niet heeft verholpen.

Mocht u van mening zijn dat de gemeente Westerkwartier aansprakelijk is voor schade die u geleden heeft dan kunt u een schademelding indienen.

Online een schademelding indienen

Schade snel melden

Voor alle schade geldt: meldt de schade zo spoedig mogelijk bij uw eigen tussenpersoon of verzekeraar. Het voordeel om deze schade bij uw eigen verzekeraar te melden is dat de polisvoorwaarden uitkeren op basis van nieuwwaarde.

Bij wie u ook schade meldt maakt u vooral foto’s als bewijs vóórdat u tot opruimen of herstel overgaat.
 

Update 6 juni

De medewerkers van de buitendienst zijn nog steeds druk bezig met het opruimen van de schade in het Westerkwartier, die veroorzaakt is door de storm van afgelopen dinsdagnacht. Hieronder een update.

  • Alle wegen in de gemeente zijn vrij met uitzondering van de Jellemaweg Zuidhorn. Deze komt in de loop van de middag weer vrij voor verkeer
  • Het fietspad langs het Van Starkenborghkanaal tussen Zuidhorn-Aduard en het fietspad De Lindt in Aduard zijn tot nader order afgesloten
  • Instabiele bomen die een gevaar vormen voor de omgeving worden verwijderd in het kader van de veiligheid.
  • Met hoogwerkers worden dode en losse taken uit bomen verwijderd
  • Ook liggen takken en bomen in het water. In overleg met onder meer Rijkswaterstaat en Waterschap worden deze verwijderd om de vaarwegen vrij te maken.
  • De haven van Briltil en haven Leek zijn op dit moment niet bereikbaar. Er wordt alles aan gedaan om deze zo spoedig mogelijk weer vrij te maken voor vaartuigen 

Update 11 juni

De gemeente sluit Hoendiep Noordzijde en Van Starkenborghkanaal Noordzijde (van Gaarkeuken tot aan de spoorbrug Zuidhorn-Noordhorn ten noorden van het Van Starkenborghkanaal) met onmiddellijke ingang af in verband met de noodkap van populieren. De afsluiting duurt naar verwachting tot en met vrijdag 14 juni aanstaande. De bomen zijn door de storm zo erg beschadigd, dat we ze niet meer kunnen snoeien. Daarnaast vallen er veel losse takken uit wat een gevaar oplevert voor de omgeving.

Update 14 juni

De havens van Briltil en Leek zijn weer bereikbaar.