Pagina opties

Groter
RSS

Ruim 600 nooduitkeringen voor zelfstandig ondernemers Westerkwartier (09-04-2020)

Dit item is verlopen op 31-05-2020.
logo gemeente

De gemeente Westerkwartier heeft 611 aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) toegekend en betaalbaar gesteld. Deze landelijke regeling is sinds 1 april van kracht en bedoeld voor zelfstandig ondernemers die hun klanten en omzet zien wegvallen door de coronacrisis. Wethouder Elly Pastoor is tevreden over de snelle uitbetaling: “Het gaat om ondernemers die in de knel zijn gekomen door wegvallende inkomsten. Dankzij de laagdrempelige procedure en extra inzet van de medewerkers is het gelukt om nagenoeg alle ingediende aanvragen te behandelen. Het was de afgelopen week even flink aanpoten, maar het is gelukt de goedgekeurde aanvragen uit te betalen.”

Dankbaarheid

De gemeente heeft vanwege de snelle uitbetaling veel dankbare reacties ontvangen van ondernemers. Wethouder Pastoor: “Voor veel ondernemers is dit een emotionele periode. Ze hebben het geld hard nodig om rond te komen, dus we hebben er alles aan gedaan om ze zo snel mogelijk te helpen. Het is fijn dat dit is gelukt en dat het wordt gewaardeerd.” Ook merkt de wethouder dat sommige ondernemers met enige schaamte een aanvraag doen. Volgens haar is dit absoluut niet nodig: ”Tegen hen zeg ik: maak gebruik van regelingen waar je als ondernemer recht op hebt! Er zijn verschillende landelijke regelingen waar zij aanspraak op kunnen maken. En er is hulp voor ondernemers die het lastig vinden de mogelijkheden in kaart te brengen, zoals door de Kamer van Koophandel.”

Aanvulling tot bijstandsniveau

Zelfstandig ondernemers kunnen een aanvulling krijgen tot bijstandsniveau voor de duur van drie maanden. Voor gezinnen betekent dit een maandelijks bedrag tot 1.500 euro, voor alleenstaanden een maximaal bedrag van 1.050 euro. Sinds 1 april kan via de gemeentelijke website een aanvraag ingediend worden met DigiD. Indienen van een aanvraag kan nog tot en met 31 mei. Binnen de overbruggingsregeling kunnen zelfstandig ondernemers met liquiditeitsproblemen ook eenmalig een krediet aanvragen van 10.171 euro met een rente van 2 procent. Hiervoor heeft de gemeente Westerkwartier tot nu toe 43 aanvragen ontvangen.

Kijk op onze Tozo pagina voor meer informatie over de aanvraag.