Pagina opties

Groter
RSS

Let op! Oplichting via Whatsapp en telefoon! (02-02-2021)

telefoon

Tegenwoordig weten oplichters steeds meer trucjes te bedenken. Dit kan ook u overkomen. Wees voorbereid en weet hoe u kunt handelen.

Telefonische babbeltruc

Via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen je te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of je gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot je computer. Banken vragen dit nooit.

Waar moet je op letten?

 • Vertrouw je het niet helemaal? Bel de organisatie die het betreft zelf om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op;
 • Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om je gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken je niet om directe toegang tot je computer te krijgen.

Ben je toch slachtoffer geworden?

 •  Meld het direct bij je bank en laat je pas blokkeren;
 •  Doe altijd aangifte bij de politie;
 •  Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.

Hulpvraagfraude (via whatsapp)

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon/dochter, maar ook als vriend/vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen.

Waar moet je op letten?

 • Maak nooit zomaar geld over zonder dat je iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld.
 • Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Onthoud altijd: appt een bekende je om geld? Betaal nooit voor je terug hebt gebeld!

Voorkomen dat oplichters je benaderen?

 • Plaats je telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen;
 • Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van je WhatsApp-account kunt je twee-staps-verificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op Veiliginternetten.nl staat hoe je dit kunt doen.

Ben je toch slachtoffer geworden?

 • Meld het zo snel mogelijk bij je bank (ook bij een poging) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen;
 • Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat je die bij de aangifte kunt voegen;
 • Meld het bericht ook als je geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.