Pagina opties

Groter
RSS

Innovatief project Next Education van start in het Westerkwartier (28-03-2019)

Dit item is verlopen op 28-06-2019.

Op vrijdag 29 maart geven de gemeente Westerkwartier en stichting Quadraten het startsein voor het project Next Education. In dit pilotproject werken zij samen met de Rijksuniversiteit Groningen en het Fablab Groningen om innovatie een plek te geven in het basisonderwijs. Dat doen ze op twee manieren. Aan de hand van het onderwerp Klimaatverandering leren kinderen wat de kansen zijn van technologie en hoe ze dit toe kunnen passen op maatschappelijke opgaven. Leerkrachten maken op hun beurt kennis met andere manieren van lesgeven die meer aansluiten bij de huidige generatie en bij de opgaven waar we als samenleving voor staan. 

Project Next Education

Allereerst gaan kinderen van de deelnemende basisscholen aan de slag met het thema klimaatverandering. Dat begint met een bezoek van de ‘Jouw-Energie-Van-Morgen-bus’ van de Rijksuniversiteit. In deze bus gaan zij aan de slag met techniek om klimaatverandering meetbaar te maken. In een digitaal lespakket, hiervoor speciaal ontworpen door de Rijksuniversiteit, leren zij in de weken daarna meer over klimaatverandering, hoe je dat meetbaar en zichtbaar kunt maken en wat je er aan kan doen.

De kinderen worden uitgedaagd om zo goed en creatief mogelijk met het onderwerp om te gaan. In juni eindigt het project met de Kinderuniversiteit: een college aan de Rijksuniversiteit Groningen. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke geeft de kinderen dan een masterclass over klimaatverandering en de deelnemende schoolklassen presenteren hun resultaten. Deze worden beoordeeld door een deskundige jury en de winnende groep krijgt een schoolreis aangeboden naar het Klimahaus in Bremerhaven, die door de Rijksuniversiteit wordt begeleid.

Next Education voor leerkrachten

Ook de leerkrachten gaan aan de slag en niet alleen met klimaatverandering. Aan de hand van de Wetenschaps- en Techniek Academie van de Rijksuniversiteit Groningen, leren zij op een andere manier kijken naar het geven van onderwijs. Centrale vraag daarbij is: “Hoe kun je lesgeven op een manier die past bij de mogelijkheden en de eisen van deze tijd?”. Het project wordt afgesloten met een evaluatie, zodat in het nieuwe schooljaar er mogelijk een vervolg op grotere schaal aan kan worden gegeven.

Belang innovatieve project voor het Westerkwartier

“We doen dit omdat we geloven dat het onderwijs aan verandering toe is”, aldus wethouder onderwijs Elly Pastoor. “De samenleving verandert in rap tempo en we zien dat het onderwijs daar nog niet in voldoende mate op aansluit”. “Grote maatschappelijke opgaven vragen om kinderen die deze op nieuwe manieren aangaan. Technologie kan daarbij helpen maar onze kinderen worden bij deze vraagstukken te weinig betrokken om daarover na te denken en daarmee te werken. In onze Koers hebben wij daar voor onze scholen nadrukkelijk ruimte voor gemaakt. Dit project draagt daartoe bij”, aldus Gerrit Rotman, directeur van Quadraten.

“We beginnen klein, met het bouwen van meetstations en sensoren maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Belangrijk is dat we investeren in de generatie die echt te maken krijgt met de effecten van klimaatverandering”, aldus wethouder Hielke Westra. “Als de pilot succesvol is, willen we dit project uitbreiden naar andere scholen en ook de samenwerking gaan zoeken met het voortgezet en hoger onderwijs”, aldus wethouder Pastoor.