Pagina opties

Groter
RSS

Indië-herdenking op zaterdag 15 augustus in Marum live te volgen (06-08-2020)

Foto herdenking van 2019

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands -Indië. De jaarlijkse Indië-herdenking in Marum vindt dit jaar vanwege de coronamaatregelen in kleine setting plaats. De plechtigheid op 15 augustus vanaf 18.50 uur is voor alle belangstellenden live op tv en via internet te volgen. Voor veel Indische Nederlanders en Molukkers is de herdenking van grote betekenis.

15 augustus

Ieder jaar wordt op 15 augustus stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië. In Den Haag vindt traditioneel om 12 uur ‘s middags de nationale herdenking plaats. In Marum is ‘s avonds een herdenkingsbijeenkomst, dit jaar live te volgen vanaf 18.50 uur.

Herdenking

Voor honderdduizenden Indische Nederlanders en Molukkers is de Japanse bezetting een wrede episode in hun familiegeschiedenis. De bevrijding van Nederlands-Indië is dit jaar precies 75 jaar geleden. Vorig jaar waren er ruim honderd aanwezigen in de NH kerk in Marum. Dit jaar is het aantal gasten vanwege de coronamaatregelen beperkt tot maximaal twintig mensen. Zaterdagavond 15 augustus luidt de klok van het oude Romaanse kerkje aan de Noorderringweg in Marum tot 19.00 uur. Tony Simon, de organisator, opent met een welkomstwoord. Daarna houdt wethouder Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier een korte toespraak, gevolgd door het spelen van de Taptoe en twee minuten stilte. Daarna worden de bloemen en kransen gelegd bij het monument. Muziekvereniging de Harmonie uit Marum verzorgt de muziek.

Live te volgen

Om de herdenking toch toegankelijk te maken voor alle belangstellenden, wordt de bijeenkomst live uitgezonden door Omroep Zulthe, de lokale omroep van de gemeente Westerkwartier.

Foto is van de herdenking van 2019