Pagina opties

Groter
RSS

Heropening sluis 3e verlaat in Leekster Hoofddiep (21-08-2020)

logo westerkwartier

Donderdagmiddag 20 augustus heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de gerenoveerde sluis 3e verlaat in het Leekster Hoofddiep heropend in samenwerking met de omwonenden, uitvoerders en leden van de voormalige commissie gemeentelijke monumenten Leek.

Renovatie

Na jaren van voorbereiding en onderzoek heeft de gemeente Westerkwartier vorig jaar de renovatie van de sluis voortvarend opgepakt. De sluis staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het bouwwerk heeft daarmee een beschermde status, waarbij zoveel mogelijk authentieke onderdelen behouden moesten blijven. Uit het onderzoek bleek dat de sluiswanden zo slecht waren, dat deze uiteindelijk geheel vervangen zijn. De nieuwe constructie van de sluiswanden heeft de originele uitstraling behouden. Dat geldt ook voor de vernieuwde leuning op de schijnbrug, die over de sluis loopt. Daarnaast is ook het straatwerk vervangen door een bijpassende steen. Heuvelman-Ibis BV uit Delfzijl heeft het werk uitgevoerd.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi: “Met de renovatie kan de sluis weer jaren mee en heeft de gemeente er weer een mooie blikvanger bij in het Hoofddiep, naast de onlangs gerenoveerde vaste brug en brug de Kromme Kolk. Deze drie parels in het landschap leveren een belangrijke bijdrage aan het mooier maken van onze prachtige gemeente Westerkwartier.”