Pagina opties

Groter
RSS

Fonds Wonen Westerkwartier (15-06-2021)

Het Fonds Wonen helpt starters met hun eerste koopwoning, stimuleert energiebesparende maatregelen bij inwoners en zorgt dat inwoners langer thuis kunnen wonen.

Kans voor starters op koopwoning

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de (vraag)prijs van een woning en het bedrag dat een bank wil uitlenen. Als starter op de woningmarkt is het op dit moment moeilijk een huis te kopen. De gemeente vindt het belangrijk dat ook deze doelgroep goed kan wonen binnen de gemeente. De maximale vraagprijs is €235.000 voor een bestaande woning en €280.000 voor nieuwbouw. De maximale lening bedraagt €35.000.

Duurzaamheidslening wordt Stimuleringslening

Een Stimuleringslening is een brede lening voor het verduurzamen van de woning. Dit zijn energiebesparende maatregelen, maar het is ook geschikt voor woningaanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Dit is bijvoorbeeld de bouw van een badkamer op de begane grond in combinatie met zonnepanelen erop. Daarnaast is het mogelijk om voor 100% zonnepanelen te lenen, zolang de woning minstens een label B heeft. Het maximale bedrag voor de lening is circa €50.000. De Stimuleringslening vervangt de Duurzaamheidslening.

Verzilverlening

Daarnaast is er de Verzilverlening die qua maatregelen hetzelfde is als de Stimuleringslening. Wat deze lening aantrekkelijk maakt, is dat er geen inkomenstoets plaatsvindt en dat de maandlasten voor de hypotheek niet omhoog gaan. Dit is mogelijk door de overwaarde van een woning te gebruiken. Deze overwaarde is vervolgens te gebruiken voor een Verzilverlening. Meer informatie is te vinden op www.westerkwartier.nl/fondswonen