Pagina opties

Groter
RSS

Eikenprocessierups (08-06-2021)

rups

In de maanden mei, juni en juli zijn op veel eiken in vrijwel heel Nederland eikenprocessierupsen te vinden. ’s Nachts gaan de rupsen in optocht (processie) op zoek naar eikenbladeren waarmee ze zich voeden. Daar hebben ze hun naam eikenprocessierups aan te danken. Na contact met de kleine brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Hoe gaan we in het Westerkwartier om met de eikenprocessierups?

Markeren

De gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen markeren de bomen, waarin nesten zijn gevonden, met een rood-wit lint met de tekst ‘Pas op Processierups!’.

Bestrijding

Gemeentelijke bomen

De gemeente huurt een extern bedrijf in voor het verwijderen (wegzuigen) van de rupsen op gemeentelijke bomen. Bij de bestrijding wordt gebruik gemaakt van een soort stofzuiger. We richten ons bij de bestrijding van de rupsen op de bomen die in de nabijheid staan van kwetsbare plekken en risicolocaties zoals scholen, kindcentra, sportvoorzieningen, verblijfslocaties, speelvoorzieningen, zwembaden, drukke recreatieve paden en parken. Bomen met rupsen, die in een omgeving staan waar ze geen gevaar opleveren voor mens en dier, laten we ongemoeid. Daarnaast heeft de gemeente nestkastjes opgehangen voor mezen. Mezen eten de rupsen en voeren de rupsen ook aan hun jongen.

Eigen bomen

De gemeente bestrijdt alleen rupsennesten in gemeentelijke bomen. Als u nesten wilt laten bestrijden in uw eigen bomen, dan kunt u hiervoor een afspraak maken met een bestrijder. We raden u aan de nesten niet zelf te bestrijden.

Vermijd contact

Vermijd contact met de eikenprocessierups. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Vermijd daarom de eikenprocessierups. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Melding maken

Eiken met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of op de dikkere takken. Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden, neem dan contact op met ons via telefoonnummer 14 0594. U kunt de melding ook online doorgeven via onze site www.westerkwartier.nl/rups.

Meer informatie

Op deze sites vindt u meer informatie over de eikenprocessierups:
www.westerkwartier.nl/rups
www.rivm.nl/eikenprocessierups
www.processierups.nu
www.ggdleefomgeving.nl