Pagina opties

Groter
RSS

Eikenprocessierups aangetroffen (14-06-2019)

Pas op! Processierups

Op verschillende plekken binnen de gemeente is de eikenprocessierups weer aangetroffen. De eiken waarop ze tot nu zijn ontdekt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint met de tekst Pas op eikenprocessierups! Begin juli verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de rupsen uit de gemeentelijke bomen. De komende tijd voert de gemeente extra controles uit.

Vermijd contact met de eikenprocessierups

Deze behaarde rupsen zitten in de zomermaanden in eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Vermijd daarom de eikenprocessierups. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Meer informatie vindt u op https://www.rivm.nl/eikenprocessierups.

Eikenprocessierups gezien?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of op de dikkere takken. Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0594.