Pagina opties

Groter
RSS

Deeldienstauto’s op vijf gemeentelocaties in het Westerkwartier (28-11-2019)

logo gemeente westerkwartier

De gemeente Westerkwartier start 28 november een pilot (proefproject) met elektrische deeldienstauto’s voor ambtenaren en inwoners.   

Zeven auto’s op vijf locaties

De pilot start met zeven deeldienstauto’s, die straks op de vijf gemeentelocaties staan, Grootegast, Leek, Marum, Tolbert en Zuidhorn. Het bedrijf Mobiliteit van Ons levert de deelauto’s.

Verschillende abonnementen

Inwoners kunnen verschillende abonnementen afnemen, afhankelijk van het gebruik van de deelauto. Het pilotproject levert inwoners een voordeel op, omdat ze hun tweede auto kunnen inruilen voor een elektrisch deelexemplaar. Wethouder Hielke Westra: “Voor onze organisatie zijn er ook voordelen. We verlagen onze eigen CO2-voetafdruk door meer elektrische ritjes. Ook kunnen we ons bestaande wagenpark nu veel flexibeler en efficiënter inzetten. Handig, want zo hoeven we zelf geen nieuwe auto’s aan te schaffen.”

Duurzame mobiliteit

De gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk elektrisch rijden te stimuleren en samen met marktpartijen laadinfrastructuur te organiseren. Burgemeester Ard van der Tuuk vult aan: “Als organisatie willen we dichtbij onze inwoners werken. In deze pilot gaan we samen met inwoners ons best doen om zo veel mogelijk elektrisch te rijden en de benzineauto te laten staan. Het zou mooi zijn als energiecoöperaties ook meedoen.”

Openingshandeling 28 november

Op donderdagochtend 28 november worden de auto’s officieel in gebruik genomen bij het gemeentehuis van Grootegast. De komende weken gaat de gemeente alvast op zoek naar ambassadeurs: inwoners en ambtenaren die als eerste het project de deelauto’s in gebruik willen nemen.

Klimaattop Noord-Nederland

Het college van de gemeente vraagt op 31 oktober tijdens de Klimaattop Noord-Nederland speciaal aandacht voor het project. Wethouder Hielke Westra: “We willen met dit project andere organisaties en inwoners in Noord-Nederland inspireren om ook elektrische auto’s te gaan delen.”

Projectpagina