Pagina opties

Groter
RSS

Burgemeester herdenkt neergestorte soldaten in Opende met krans op Remembrance Day (08-11-2020)

Burgemeester en monumentbeheerder met krans

Burgemeester Ard van der Tuuk heeft namens de inwoners van de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij het graf van zeven vliegers uit het Gemenebest, waarvan zes Australiërs en één Engelsman, op de begraafplaats van Opende.

Dat doet hij samen met monumentbeheerder Bijstra (85 jaar). Op 15 februari 1944 zag de heer Bijstra als jongentje het toestel van de vliegers neerstorten in de buurt van Opende. De vliegers waren op weg naar Duitsland voor een bombardement maar werden onderschept door een Duits vliegtuig. De burgemeester legt de krans ter gelegenheid van Remembrance Day, de dag waarop Australië en Nieuw Zeeland hun gevallen soldaten herdenken.

Remembrance Day

Remembrance Day is de dag waarop gemenebestlanden slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenken en van alle oorlogen die daarop volgden. De gemeente staat stil bij deze dag om solidair te zijn met de zustergemeenten Kingborough Council in Australië en Tasman District in Nieuw-Zeeland.

Herdenking in Den Haag

Elk jaar wordt er twee minuten stilte gehouden op Remembrance Day in Den Haag. Dit jaar organiseert de Australische ambassade de ceremonie. Vanwege de coronamaatregelen kan deze echter niet in gebruikelijke vorm doorgaan. Burgemeester Ard van der Tuuk kijkt daarom via een liveverbinding mee met de ceremonie die plaatsvindt in de Anglicaanse Kerk van St John & St Philip in Den Haag. Daarnaast zal de Australische ambassadeur Matthew Neuhaus op de Westduin begraafplaats in Den Haag ook namens de gemeente Westerkwartier een krans leggen.