Pagina opties

Groter
RSS

Burgemeester Ard van der Tuuk en ambassadeur Nieuw-Zeeland onthullen nieuw kunstwerk in het Abel Tasman Museum (21-06-2021)

Op vrijdag 25 juni 2021 onthullen burgemeester Ard van der Tuuk en mevrouw Lyndal Walker (ambassadeur Nieuw-Zeeland in Nederland) samen een nieuw kunstwerk in het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het kunstwerk is een houten bak met Maori houtsnijwerk en dient als voetstuk voor de pounamu die het Abel Tasman Museum al in zijn bezit heeft.

Pounamu

Sinds 22 september 2018 koestert het Abel Tasman Museum dit waardevolle geschenk uit Nieuw Zeeland. De pounamu is een ruim negen kilo zware, glad gepolijste steen van groene jade, afkomstig van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Toen Abel Tasman in 1642 voor anker ging in wat nu de Golden Bay heet, ontstond er door een cultureel misverstand een conflict met de Maori en vonden vier bemanningsleden van Tasman de dood. 375 jaar na deze gebeurtenis kreeg het Abel Tasman Museum de pounamu met de naam Ruamiki als verzoeningscadeau en hierdoor is de relatie tussen het Maori-volk en het Nederlandse volk in een nieuwe fase gekomen.

Een passend voetstuk

Om de pounamu volledig tot haar recht te laten komen in het museum, is aan de drie Maori-gemeenschappen, de Ngati Tama, Ngati Rarua en Te Atiawa uit het Golden Bay gebied, gevraagd om een houten bak te maken. Het is een waar kunststuk geworden versierd met typisch Maori houtsnijwerk. Het maken van de bak is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Westerkwartier en de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag. De Fonterra Coöperatie in Nieuw Zeeland heeft de bak gratis naar Nederland vervoerd.

Livestream

Vanwege de nog geldende coronaregels en de internationale interesse in deze gebeurtenis, is onthulling op vrijdag 25 juni vanaf 13.30 uur te bekijken via een livestream op www.abeltasman.org of www.abeltasmanmuseum.nl.