Pagina opties

Groter
RSS

Ambassadeurs leggen krans namens Westerkwartier bij herdenking ANZAC Day (25-04-2020)

Zaterdagmorgen zou burgemeester Ard van der Tuuk een krans leggen bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht. Vanwege de coronamaatregelen legden dit keer keer alleen ambassadeurs Lyndal Walker van Nieuw-Zeeland en Matthew E K Neuhaus van Australië een krans bij de jaarlijkse herdenking. Ook namens het Westerkwartier legden zij een krans.

ANZAC Day

Het Australian and New Zealand Army Corps (Anzac) was een legereenheid van Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die de geallieerden bijstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Anzac werd voor het eerst ingeschakeld bij de Slag om Gallipoli. Op 25 april 1915 landden de Anzac-troepen op het schiereiland Gallipoli, destijds onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Hiermee was de deelname van Australië en Nieuw-Zeeland aan de oorlog een feit. Door Anzac werd de nationale bewustwording in beide landen in gang gezet. Om deze reden voelt 25 april voor Australiërs en Nieuw-Zeelanders niet alleen aan als een herdenkingsdag, maar ook als een nationale feestdag. Tegenwoordig is Anzac Day een herdenkingsdag in bredere zin waarop alle Australische en Nieuw-Zeelandse oorlogsslachtoffers worden geëerd.

Banden met ‘Down Under’

De gemeente Westerkwartier heeft een zusterrelatie met de Nieuw-Zeelandse gemeente Tasman District en de Australische gemeente Kingborough op Tasmanië. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman met de gemeenten Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid. De gemeente wordt door de ambassades van beide landen jaarlijks uitgenodigd voor de herdenking van Anzac Day, die altijd plaatsvindt om 8.00 uur ’s ochtends.