Pagina opties

Groter
RSS

"Abel Tasman is de geboorteplaats van Tasmanië" (12-06-2019)

Steve Wass en Koos Wiersma onthullen komborden

Het Tasmaanse raadslid Steve Wass en burgemeester Koos Wiersma hebben vandaag, 12 juni, een nieuw vriendschapsbord onthuld. Ze deden dat samen in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman, de Europese ontdekker van zowel Tasmanië als Nieuw-Zeeland. De Tasmaanse vertegenwoordiger is in Nederland voor een tweedaags bezoek aan het Westerkwartier.

"Ik ben enorm vereerd om in de geboorteplaats van Abel Tasman te zijn. Je zou kunnen zeggen dat Abel Tasman de geboorteplaats van Tasmanië is," zegt Steve Wass. "Abel Tasman was zijn tijd ver vooruit. Hij was avontuurlijk en zeilde naar onontdekte wateren, zo ontdekte hij ons eiland in 1642."

Nationaal belang

Steve Wass en Koos Wiersma laten met de onthulling zien dat ze de vriendschapsbanden willen verstevigen. "Ik ben trots dat we deze stedenband hebben en behouden," aldus Koos Wiersma. Afgelopen februari sprak de gemeenteraad zich al uit over de voortzetting van de banden. Er werd besloten dat de banden niet alleen een lokaal en regionaal belang hebben door de historie en cultuur, maar ook een nationaal belang.

Eerste keer in Nederland

Steve Wass is raadslid en voormalig burgemeester van de zustergemeente Kingborough, een gemeente in het zuiden van het Australische eiland Tasmanië. Samen met zijn vrouw is hij voor de eerste keer in Nederland. Hij werd officieel welkom geheten door burgemeester Koos Wiersma en de wethouders op het gemeentehuis in Grootegast. Verder bezocht hij het Abel Tasman Museum, de doopkerk van Abel Tasman, het praalgraf van Midwolde en hij spreekt de gemeenteraad van het Westerkwartier toe.

De nieuwe vriendschapsborden moeten uiteindelijk overal aan de grenzen van de nieuwe gemeente Westerkwartier komen te staan.