Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws

 • Stremming Westerdijk

  Stremming Westerdijk tussen Enumatil en Den Horn.

 • Wegafsluiting Oostindie Leek

  Wegafsluiting Oostindie Leek

 • Gemeentehuizen aanstaande woensdag tot 15:30 uur geopend

  In verband met een personeelsbijeenkomst zijn de gemeentehuizen aanstaande woensdag (19 juni) tot 15:30 uur geopend. Ook telefonisch zijn we bereikbaar tot 15:30 uur.

 • Vrijdagmiddag 14 juni beperkte online dienstverlening in verband met onderhoud

  Op vrijdagmiddag 14 juni kunnen geen online produkten van burgerzaken aangevraagd worden, in verband met onderhoud.

 • Uitnodiging raadsavond 12 juni

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 12 juni. Deze avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadszaal, locatie in Zuidhorn (Hooiweg 9).

 • Noodkap populieren Noordzijde van Starkenborghkanaal

  De gemeente sluit Hoendiep Noordzijde en Van Starkenborghkanaal Noordzijde (van Gaarkeuken tot aan de spoorbrug Zuidhorn-Noordhorn ten noorden van het Van Starkenborghkanaal) met onmiddellijke ingang af in verband met de noodkap van populieren.

 • Militaire oefening

  De Koninklijke Landmacht oefent in de periode van 14 t/m 16 juni 2019 in het gebied tussen Marum en het militaire oefenterrein de Marnewaard in de provincies Friesland en Groningen.

 • Pinksterweekend in Leek vol muziek, markt en kermis

  Van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni 2019 is de jaarlijkse Pinksterkermis in het centrum van Leek en Nietap. Ook dit jaar is er vuurwerk op de vrijdagavond om 22.15 uur op het Evenemententerrein aan de Tolberterstraat. Deze straat wordt daarvoor korte tijd voor het verkeer afgesloten. Op maandag 10 juni vindt tussen 08.00 en 18.00 uur de traditionele Pinkstermarkt plaats in het dorpscentrum.

 • Stremming Hoofdstraat Midwolde

  Op woensdag 29 mei is de Hoofdstraat en de noordelijke ingang van de Midwolderweg (parallelweg) gestremd van 06.00 tot 20.00 uur. De bovenlaag van het asfalt wordt gefreesd en aansluitend wordt een nieuwe laag asfalt aangebracht.

 • Uitnodiging raadsavond 29 mei

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 29 mei. Deze avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in Zuidhorn aan de Hooiweg 9.

 • Vergadering Adviesraad Sociaal Domein Westerkwartier

  Maandag 3 juni van 19.30-21.30 uur, gemeente Westerkwartier, locatie Grootegast, Hoofdstraat 97.

 • Waar moet de gemeente haar geld aan uitgeven?

  Wat is er belangrijk in de begroting voor het jaar 2020? Wat zijn de prioriteiten van de gemeente Westerkwartier en wat moet de gemeente nog meer doen of misschien wel juist minder? De perspectiefnota (een schets van de financiële situatie op hoofdlijnen) geeft voor een belangrijk deel antwoord op deze vragen. En u kunt meedenken over deze nota.

 • Uitnodiging raadsavond 22 mei

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 22 mei. Deze avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in Zuidhorn aan de Hooiweg 9.

 • Wijzigingen openingstijden

  Alle locaties van de gemeente Westerkwartier zijn donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 31 mei gesloten. Telefonisch is de gemeente dan ook niet bereikbaar.

 • Veilig blijven fietsen in Grijpskerk en Oldekerk-Niekerk

  Campagneteam Verkeerswijzer Groningen organiseert fietsclinic voor 65-plussers

 • Stremming Hoofdstraat Grootegast in verband met de feestweek

  Dinsdag 14 tot en met zaterdag 18 mei is het gedeelte van de Hoofdstraat in Grootegast, gelegen tussen de kruising met de Noord en de kruising met de Hoflaan, afgesloten voor verkeer.

 • Uitnodiging raadsavond 8 mei

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 8 mei.

 • 4 mei herdenking Westerkwartier

  Op 4 mei herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en tijdens Nederlandse Vredesmissies. Zo ook in de gemeente Westerkwartier. In het Westerkwartier wordt ook specifi ek stil gestaan bij gesneuvelde plaatsgenoten, vliegeniers en verzetsstrijders. De samenwerkende 4 mei Comités in het Westerkwartier nodigen u en jullie uit om dit met hen mee te herdenken. Aan veel herdenkingen wordt medewerking verleend door leerlingen van de basisscholen. In onderstaand overzicht zijn locaties en tijdstippen weergegeven waar in de gemeente Westerkwartier de herdenkingen plaatsvinden.

 • Europese parlementsverkiezingen

  Op donderdag 23 mei 2019 mag u stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

 • Veel animo voor zonnepanelenactie voor groep bewoners

  Twee bewonersgroepen van Zuidhorn, Buurkrachtbuurt Oostergast en Buurkrachtbuurt Briltil en omgeving, hebben hun krachten verenigd.

 • Boerderij bij Den Horn dinsdagnacht in brand voor opname speelfilm Grutte Pier

  Voor de openingsscène van een speelfilm over Grutte Pier vinden in de nacht van dinsdag 30 april op woensdag 1 mei (rond 01.00 uur) alsnog opnamen plaats van een boerderijbrand aan de Hogeweg in Den Horn. De geplande brand ging eerder deze maand niet door, nadat de gemeente Westerkwartier vanwege fase 2 van natuurbrandrisico zowel de paasvuren in de gemeente als de boerderijbrand verbood. De Veiligheidsregio Groningen heeft inmiddels aangekondigd vanaf vandaag weer terug te gaan naar fase 1.

 • Weekendstremming Provincialeweg N372 bij Leek

  Van vrijdag 10 mei 19.00 uur tot en met maandag 13 mei 06.00 uur wordt de Provincialeweg N372 vanaf de zuidelijke rotonde onder de A7 tot en met de rotonde Tolberterstraat/Oldebertweg in beide richtingen gestremd. De rotondes en de weg worden voorzien van een nieuwe laag asfalt. Daarnaast worden de verschillende bushaltes aangepakt vanuit het project HOV Leek. Met dit project voeren de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen diverse aanpassingen uit die voor een betere busverbinding en een grotere verkeersveiligheid zorgen.

 • Burgemeester Wiersma legt krans bij herdenking ANZAC Day in Den Haag

  Vanochtend heeft burgemeester Koos Wiersma namens de gemeente Westerkwartier een krans gelegd bij de ‘Commonwealth War Grave Section’ van begraafplaats Westduin in Den Haag. Dit deed hij ter gelegenheid van ‘Anzac Day’, de dag dat gesneuvelde Nieuw-Zeelandse en Australische soldaten wereldwijd worden herdacht.

 • Sluiting Tweemat en Vagroen

  Zaterdag 27 april (Koningsdag) is milieustraat "de Tweemat" gesloten. Ook kunt u deze dag niet terecht bij Vagroen (locatie TOP Gaarkeuken).

 • Diverse verkeersmaatregelen Koningsdag

  Op Koningsdag, zaterdag 27 april, vinden in en rond de diverse dorpen in de gemeente festiviteiten plaats.

 • Start werkzaamheden aanpassing kruising Hoendiep/Kerkeweg Oostwold

  Woensdag 24 april aanstaande starten de werkzaamheden voor verbetering van de kruising Hoendiep/Kerkeweg in Oostwold. Hiervoor geeft Geertje Dijkstra-Jacobi, wethouder Verkeer en Vervoer, die dag om 9.00 uur de aftrap op betreffend kruispunt. De werkzaamheden duren tot 3 mei.

 • Start werkzaamheden busbaan Oostindie Leek – stremming N979

  In verband met de start van de aanleg van een busbaan door de wijk Oostindie in Leek zal de N979 (weg van Leek naar Zevenhuizen) van zondag 28 april tot uiterlijk zaterdag 4 mei 17.00 uur deels gestremd zijn. Het verkeer wordt ter plekke omgeleid. Dan wordt er een damwand aangebracht aan beide zijden van het Leekster Hoofddiep waar een brug voor de nieuwe busbaan Oostindie gaat komen. Deze busbaan wordt aangelegd, ten zuiden van de wijk Oostindie, in het kader van het project HOV-Leek. De busbaan zal in november gereed zijn.

 • Gewijzigde openingstijden en inhaaldag milieuboer/huisvuil

  In verband met de aankomende feestdagen gelden er gewijzigde openingstijden en is er een inhaaldag voor de milieuboer en inzameling huisvuil.

 • Verbod op paasvuren en geplande boerderijbrand bij Den Horn vanwege droogte

  Door de aanhoudende droogte in de natuur en de verwachte hogere temperaturen bestaat een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De Veiligheidsregio Groningen heeft daarom besloten vanaf vandaag, 17 april 2019, over te gaan naar fase 2 van natuurbrandrisico. Dit risico betekent dat een natuurbrand zich zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen en uitbreiden.

 • Diverse verkeersmaatregelen Koningsdag

  Op Koningsdag, zaterdag 27 april, vinden in en rond de diverse dorpen in de gemeente festiviteiten plaats. Hiervoor zijn de nodige verkeersmaatregelen getroffen zoals afsluitingen van wegen en parkeerverboden. In en rond de betreffende dorpen zijn deze met borden aangegeven en zijn, voor zover nodig, omleidingsroutes aangegeven.

 • Gewijzigde openingstijden en inhaaldag milieuboer/huisvuil

  In verband met de aankomende feestdagen gelden er gewijzigde openingstijden en is er een inhaaldag voor de milieuboer en inzameling huisvuil.

 • Boerderij bij Den Horn brandt af voor opname speelfilm over Grutte Pier

  Update: Wegens verhoogd risico op natuurbranden is de geplande boerderijbrand bij Den Horn afgelast. De gemeente gaat met de producent in overleg over een ander moment.

  Meer info

  Producent Steven de Jong, maker van films als 'De Hel van 63' en 'De Kameleon', werkt samen met Omrop Fryslân aan een historische serie over Grutte Pier. Voor de openingsscène worden aanstaande Goede Vrijdag 19 april (rond 20.00/21.00 uur) opnamen gemaakt van een boerderijbrand aan Hogeweg 12, Den Horn.

 • Woning Ezinge gesloten vanwege illegale hennepteelt

  Dinsdag 16 april is een woning in Ezinge voor een periode van zes maanden gesloten. In februari van dit jaar werd hier door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld.

 • Gemeente Westerkwartier kijkt uit naar haringtraditie 17 april

  Op woensdag 17 april 2019 vindt van 16.30 uur tot 17.30 uur bij de Hervormde kerk in Niekerk voor de 543e keer de traditionele haringuitreiking plaats. Sinds 30 september 2017 is deze traditie uit 1476 officieel toegevoegd aan de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland’.

 • Nationale ombudsman in Leek

  Donderdag 18 april van 13.00 tot 15.00 uur staan de Nationale Ombudsman en zijn team medewerkers op de hoek van de Bosweg met de Nieuwe Streek (bij de Zeeman) in Leek.

 • Fietsclinic voor 65-plussers (kosteloos)

  Verkeerswijzer Groningen organiseert fietsclinics voor 65-plussers in de gemeente Westerkwartier. Maandag 15 april te Zuidhorn en Oldehove, woensdag 17 april in Aduard en donderdag 25 april in Leek.

 • Brug Aduard

  Informatie van de provincie Groningen.

 • Telefonische storing

  Op dit moment is er een landelijke storing in het +14 nummer waarmee de gemeente bereikbaar is.

  U kunt ons bereiken via het alternatieve telefoonnummer 0594 - 55 15 51

 • Inzameling Klein Chemisch Afval

  De inzamelwagen voor Klein Chemisch Afval (KCA) heeft dinsdag 9 en woensdag 10 april standplaatsen in de kernen Marum, Nuis, Niebert, Boerakker, Noordwijk, Jonkersvaart, De Wilp.

  De inzameling van KCA afval in Leek verschuift naar 20 april van 10.00 tot 12.00 uur in plaats van Koningsdag 27 april. Locatie: gemeentehuis Leek.

 • 9 en 10 april inzameling Klein Chemisch Afval

  De inzamelwagen voor Klein Chemisch Afval (KCA) heeft dinsdag 9 en woensdag 10 april standplaatsen in de kernen Marum, Nuis, Niebert, Boerakker, Noordwijk, Jonkersvaart, De Wilp.

 • Stremming brug Niezijlsterdiep Niezijl

  Woensdag 3 april 2019 brengt het bedrijf Streetprint het straatmotief aan in het asfalt op de brug Niezijlsterdiep in Niezijl.

 • Verkeersmaatregelen rondom Legio-run

  Zaterdag 6 april 2019 is de LEGiO-run in Grootegast. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid.

 • Stremmingen en werkzaamheden Leek

  Stremmingen en werkzaamheden Leek.

 • Vacature keurmeester panden

  Het Platform Gehandicapten Leek (PGL) is op zoek naar keurmeesters, die panden op toegankelijkheid gaan keuren voor de website www.toegankelijk-groningen.nl.

 • Volop belangstelling nieuwbouw in Leek, Tolbert en Zevenhuizen

  Veel mensen maakten op zaterdag 30 maart van de gelegenheid gebruik om het nieuwbouwaanbod in de Leek, Tolbert en Zevenhuizen te bekijken tijdens de nieuwbouwbeurs in het gemeentehuis in Leek.

 • Samen zonnepanelen aanschaffen

  3 en 10 april bijeenkomsten in Zuidhorn.

 • Wegwerkzaamheden Lindensteinlaan Leek

  In verband met asfalteringswerkzaamheden op de Lindensteinlaan in Leek op vrijdag 12 april van 7.00 uur tot 17.00 uur wordt deze weg die dag bij de rotonde Lindensteinlaan/ Auwemalaan en bij bushalte Nijenoertweg voor het doorgaande verkeer afgesloten. De bewoners van de Lindensteinlaan kunnen via de verschillende zijwegen hun woning bereiken. De Auwemalaan is dan weer beschikbaar voor alle verkeer.

 • Uitnodiging raadsavond 27 maart

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 27 maart. Deze avond begint om 19.30 uur en zal plaatsvinden in Zuidhorn aan de Hooiweg 9. De agenda en de te bespreken stukken voor deze vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website www.westerkwartier.nl/raadsvergaderingen.

 • Zaterdag 30 maart Nieuwbouwbeurs in Leek

  Ook dit jaar is er in Leek weer een Nieuwbouwbeurs tijdens de NVM open huizen dag.

 • Informatieavond over pleegzorg

  Nog altijd hebben we in Nederland te weinig pleegouders, zo ook in de gemeente Westerkwartier. Wil je weten of het pleegouderschap iets voor jou is? Op maandag 18 maart om 20.00 uur organiseren we samen met Elker Pleegzorg een informatieavond over het pleegouderschap in het gemeentehuis in Leek, Tolberterstraat 66.

 • Militaire oefening van 18 tot en met 22 maart

  Bericht van de Koninklijke Landmacht

  Van18 t/m 22 maart 2019 wordt een militaire oefening gehouden die zich afspeelt in het gebied tussen de plaatsen Dokkum en Winsum in de provincies Friesland en Groningen. Het gaat om een oefening, waarbij waarnemers vanaf de grond vliegtuigen en helikopters aansturen.

 • Wegafsluiting Fanerweg Zuidhorn 25-28 maart 2019

  Informatie van BAM infra

 • Opening overdekte jongerenontmoetingsplek Leek

  Met trots presenteren twee leerlingen van het technasium rsg De Borgen de nieuwe overdekte jongeren ontmoetingsplek (JOP) op de hoek van de Nijenoertweg en de Lindensteinlaan te Leek. Eindelijk is het dan zo ver, de jongeren kunnen er gebruik van maken. 

 • Landschapscompensatie hoogspanningsverbinding TenneT

  Bericht van de provincie

  Groningen, 12 maart 2019 - TenneT legt in de provincie Groningen een nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt (kV) aan tussen de Eemshaven en Vierverlaten. Voor deze aanleg heeft de stuurgroep Landschapscompensatie 380kV op 26 februari 2019 een programmaplan vastgesteld met compenserende maatregelen voor het landschap.

 • Aandacht voor Week van Zorg en Welzijn in Westerkwartier

  De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 11 tot en met 16 maart 2019. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen hun deuren en laten zien wat werken in zorg en welzijn is. In deze week kunnen belangstellenden meelopen met zorg- en welzijnsprofessionals en kennis maken met het werk in een zorginstelling.

 • College Westerkwartier aan de slag tijdens NL doet op vrijdag 15 maart!

  Op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart aanstaande is er weer de actie NL Doet. Deze landelijke actie van het Oranjefonds zet het vrijwilligerswerk in de schijnwerpers. De gemeente Westerkwartier staat achter deze actie en draagt ook haar steentje bij.

 • Inwonerpanels

  Wij vinden uw mening heel belangrijk. Op verschillende manieren vragen we u naar uw mening. Eén daarvan is via ons Westerkwartierpanel. Ook vinden we het belangrijk om de mening van onze eigen inwoners te vergelijken met de mening van inwoners in andere delen van de provincie Groningen. Daarom is provincie breed het Groninger Panel opgericht.

 • Onthulling Energiepad stationsgebied Zuidhorn

  Maandag 11 maart, 9.50 uur onthult wethouder Hielke Westra samen met leerlingen van Brede school De Noordster het Energiepad op en nabij het stationsgebied in Zuidhorn. Ontvangst is om 9.00 uur in de ‘Jouw-energie-van-morgen-truck’. Deze staat geparkeerd voor werklocatie Zuidhorn, Hooiweg 9.

 • Takkenroute gemeente Westerkwartier

  In het voorjaar wordt in de gemeente Westerkwartier de zogenaamde takkenroute gereden. Hoeksema’s Regionale Milieudienst (HRM) verzorgt dit voor het gebied van de voormalige gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. Voor het gebied van de voormalige gemeente Leek verzorgt de gemeente de inzameling zelf. In het gebied Middag rijdt in 2019 de gemeente Het Hogeland de takkenroute.

 • Aandacht voor pleegouderschap tijdens de Week van de Zorg en Welzijn

  De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 11 t/m 16 maart 2019. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen hun deuren en laten zien wat werken in zorg en welzijn is. In dit kader vragen we aandacht voor het pleegouderschap.

 • Vermelding stembureau op de stempas

  Bij de gemeente komen meldingen binnen van mensen die aangeven dat op hun stempas niet het stembureau vermeld staat dat het dichtst bij hen in de buurt is. De meldingen komen met name van mensen die in het grensgebied van beide waterschappen wonen. Dit was niet de bedoeling, maar is in een aantal gevallen toch gebeurd. Wij zijn hier pas achter gekomen toen de stempassen al in de gemeente verspreid waren. Onze excuses hiervoor.

 • Wegafsluiting in Marum

  Maandag 11 maart starten de werkzaamheden voor de aanpassing van de aansluiting van de Grote Hoorn (de Bypass van het centrum van Marum) op de Hoornweg. Tijdens deze werkzaamheden is de kruising Lindsterlaan/Hoornweg voor een periode van vier weken afgesloten voor alle verkeer. Diverse omleidingsroutes worden met bebording aangegeven.

 • Verkeerssituatie Aduard/Nieuwklap

  De verkeerssituatie in Aduard/Nieuwklap is vanaf 25 februari gewijzigd.

 • Vervanging hoofdriool Menso Fockemalaan te Niekerk

  Uit rioolinspectie is gebleken dat het hoofdriool tussen menso Fockemalaan huisnummer 44 en 58 te Niekerk erg aangetast is . Dit betekent dat het cement van de buis is opgelost door rioolgas. Hierdoor is de buiswand erg dun en onvoldoende sterk geworden. Omdat dit een onwenselijke situatie is en kan leiden tot gevaarlijke situaties heeft de gemeente besloten het hoofdriool op korte termijn te vervangen. Hiervoor heeft de gemeente aannemers-bedrijf Witteveen Surhuisterveen gevraagd.

 • Informatie van Rijkswaterstaat

  Rijkswaterstaat vervangt de komende weken over een lengte van circa 500 meter de oeverconstructie aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn.

 • Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 2019

  Vandaag mag u stemmen voor de leden van de Provinciale Staten én de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen.

 • Zondagsopenstelling winkels gemeente Westerkwartier

  In het coalitieakkoord van de gemeente Westerkwartier zijn afspraken gemaakt over de zondagsopenstelling van de winkels. Dit heeft er in geresulteerd dat de raad van de gemeente Westerkwartier de Verordening winkelsluitingstijden 2019 op woensdag 13 februari 2019 heeft vastgesteld. De nieuwe regels uit deze verordening gelden vanaf zaterdag 16 februari 2019.

 • Uitnodiging raadsavond 13 februari

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 13 februari. Deze avond begint om 19.30 uur en zal plaatsvinden in Zuidhorn aan de Hooiweg 9.

 • Stembureauleden voor Verkiezingen 2019

  Woensdag 20 maart 2019 en donderdag 23 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats.

  • Op 20 maart voor de leden van Provinciale Staten van de provincie Groningen en voor de leden van het algemeen bestuur waterschap Noorderzijlvest en/of waterschap Fryslân.
  • Op 23 mei zijn de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement.

  Voor deze verkiezingen zijn we op zoek naar stembureauleden.

 • Wegwerkzaamheden Auwemalaan

  Van 18 februari tot en met 12 april 2019 worden er diverse werkzaamheden aan de Auwemalaan en Lindensteinlaan uitgevoerd. Het laatste gedeelte van de Auwemalaan van De Boskamp tot aan de aansluiting rotonde Lindensteinlaan wordt afgesloten. De werkzaamheden vallen onder het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer Leek (HOV), waarmee we voor betere busverbindingen en een grotere verkeersveiligheid zorgen.

 • College Westerkwartier bezoekt 41 dorpen voor de zomer

  Het college van de gemeente Westerkwartier start in februari met kennismakingsbezoeken langs alle 41 dorpen. Het eerste bezoek is op 6 februari in Feerwerd en op 25 juni sluit de ronde af in Aduard. Met de dorpenronde wil het college van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk kennismaken met de verenigingen van dorpsbelangen. Elke week bezoekt het college twee of drie dorpen op een avond. Leek en Zuidhorn hebben geen vereniging van dorpsbelangen. Voor kennismaking in deze dorpen wordt nog een andere manier voorgesteld.

 • Uitnodiging raadsavond 30 januari

  U bent van harte welkom tijdens de openbare raadsavond op woensdag 30 januari.

 • Militaire oefening

  De Koninklijke Landmacht oefent in de periode van 11 t/m 15 februari en van 18 t/m 22 maart in de kop van Overijssel en in de provincies Friesland, Drenthe,
  Groningen.

 • Oeverconstructie Zuidhorn

  Rijkswaterstaat vervangt de komende weken over een lengte van circa 500 meter de oeverconstructie aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn.

 • Wethouders nemen eerste exemplaar ‘Boordevol Lutjegast’ in ontvangst

  Zaterdag 26 januari 2019 nemen wethouders Elly Pastoor en Hielke Westra het eerste exemplaar van het boek ‘Boordevol Lutjegast’ in ontvangst. Dit vindt plaats om 13.00 uur in de Torenkerk aan de Abel Tasmanweg 75 te Lutjegast. Het boek is het supplement op het boek ‘De Huizen van Lutjegast en hun bewoners sinds 1880’ en telt 500 pagina’s. Het boek ‘Boordevol Lutjegast’ staat vol met nieuwe (oude) verhalen. Jan Lohmeijer en Jan Medema hebben het boek samengesteld. Zij geven zaterdag een presentatie over de totstandkoming van dit boek.

 • Afvalinzameling gestopt

  In verband met de gladheid en vastgevroren afval in de containers is onze afvalinzamelaar in de voormalige gemeenten Marum, Grootegast en Zuidhorn gestopt met het legen van de groene containers. Het is op veel wegen te glad om verantwoord en veilig te rijden.

 • Gemeente bezig met strooien en sneeuwvrij maken

  Op dit moment zijn alle strooiploegen van de gemeente Westerkwartier bezig met het strooien en schoonmaken van de doorgaande wegen.

 • Wegwerkzaamheden bij Tafelbrug Zuidhorn

  In opdracht van de provincie vinden donderdag 24 januari 2019 van 20.00 tot 22.00 uur herstelwerkzaamheden plaats aan de Tafelbrug in Zuidhorn.

 • Onderhoud oever Van Starkenborghkanaal

  Rijkswaterstaat vervangt de komende weken de oeverconstructie aan de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal bij Eibersburen. Eind maart zijn de werkzaamheden afgerond.

 • Coalitieakkoord in eenvoudige taal

  De gemeente Westerkwartier heeft een programma opgesteld. Hierin staan de plannen voor de periode 2019-2022. Dit is het zogenoemde coalitieakkoord. Het motto is: Samen Westerkwartier Maken! Het akkoord heeft 7 thema’s. Hierin leggen wij de thema’s kort uit. Ook geven we een paar voorbeelden van maatregelen per thema. De tekst is geschreven in taalniveau B1. Dit staat voor eenvoudig Nederlands.

 • Wethouder Sport bij Rolstoelbasketbal in Topsporthal Leek

  Rolstoelbasketbalteams uit het hele land komen spelen zaterdag 19 januari in Leek.

 • Uitnodiging raadsavond 16 januari

  Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.

 • Informatieavond woningbouw Kompasterrein in Opende

  De gemeente Westerkwartier heeft samen met ontwikkelaar Toeck een plan gemaakt voor de invulling van het voormalige Kompasterrein in Opende. Dit terrein ligt tussen de Alkemastraat, Bensmastraat en Drachtsterweg. Aan de Drachtsterweg geeft de gemeente Westerkwartier drie vrije kavels uit. Aan de Alkemastraat en Bensmastraat komen acht half vrijstaande woningen en tien rijwoningen (twee blokken). Alle woningen zijn koopwoningen.

 • Burgemeester Koos Wiersma bezocht 100-jarige Jan Boerema uit Marum

  Burgemeester Koos Wiersma bezocht op zaterdag 12 januari oud-wethouder van de voormalige gemeente Marum, de heer Jan Boerema.

 • Tijdelijke verlegging van de rijstroken N372

  De provinciale weg N372, tussen Leek en de A7, krijgt in een aantal fases nieuw asfalt. Hierdoor wordt allereerst het verkeer van maandag 14 januari tot en met vrijdag 15 maart 2019 via een (midden)berm naar de andere baan geleid. De aannemer gaat op de oostelijke rijbaan asfalteren.

 • Bekendmakingen en publicaties tijdelijk op deze website

  De bekendmakingen en publicaties van de gemeente Westerkwartier publiceren we de komende periode op www.westerkwartier.nl. Inwoners kunnen zich op dit moment helaas niet aanmelden voor de zogenaamde ‘e-mailservice Bekendmakingen’ van Overheid.nl. Dit is de service waarbij je zelf kunt aangeven van welke bekendmakingen je een melding wilt ontvangen. Bij aanmelding voor de e-mailservice krijgen inwoners nu de melding dat de ‘postcode huisnummer combinatie onbekend’ is. Het Kadaster heeft de gegevens van de gemeente Westerkwartier nog niet verwerkt, waardoor de e-mailservice op dit moment niet werkt. Meer informatie hierover via de website www.overheid.nl.

  Bekendmakingen

 • Gemeentehuizen aanstaande dinsdag vanaf 15:00 uur gesloten

  In verband met een personeelsbijeenkomst zijn alle gemeentehuizen in de gemeente Westerkwartier op dinsdag 8 januari a.s. vanaf 15.00 uur gesloten en telefonisch niet bereikbaar.

 • Wijziging in de afvalinzameling voor de dorpen Aduard en Oldehove

  Met ingang van 1 januari 2019 worden de grijze containers in de dorpen Aduard en Oldehove niet meer op de vrijdag in oneven weken geleegd, maar op de maandag in de even weken.

 • Gemeente Westerkwartier publiceert wekelijks in De Krant en de Streekkrant

  Vanaf 1 januari 2019 publiceert de gemeente Westerkwartier haar gemeentenieuws in de Streekkrant en De Krant. Beide kranten zijn een uitgave van Media Totaal Noord in Roden. De verspreiding van beide kranten bestrijkt het hele Westerkwartier.

 • Gemeente Westerkwartier lanceert nieuwe website

  De gemeente Westerkwartier is vanaf woensdag 2 januari 2019 te vinden op de nieuwe website www.westerkwartier.nl. Samen met inwoners heeft de gemeente gebouwd aan een vraaggerichte, overzichtelijke en goed leesbare website.

 • Inzameling Kerstbomen

  In week 2 van 2019 is de inzameling van kerstbomen van particulieren. We doen deze inzameling op de manier zoals dat in de voormalige gemeente gedaan werd. Daar zitten wel wat verschillen in. Deze verschillen leggen we in dit bericht uit.

 • Gebiedsraad Middag-Humsterland in oprichting

  Donderdagavond 20 december hebben tientallen burgers en boeren voorstellen gedaan en ideeën uitgewisseld om het gebied Middag-Humsterland beter te beschermen, duurzamer te maken en leefbaar te houden. De bijeenkomst vond plaats in café Eisseshof in Niehove. Het zijn de eerste resultaten van de actieve werkgroepen in Middag-Humsterland, die werken aan de uitvoering van de gebiedsvisie. Een belangrijk resultaat van dit proces is, dat begin 2019 de Gebiedsraad Middag-Humsterland wordt opgericht.

 • Burgemeesters dragen Abel Tasman-tafel over aan waarnemer Koos Wiersma

  In aanloop naar de gemeentelijke herindeling in het Westerkwartier, overhandigen de burgemeesters van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum de Abel Tasman-vergadertafel aan Koos Wiersma, die vanaf 1 januari waarnemend burgemeester is van de gemeente Westerkwartier.

 • Koos Wiersma benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier

  De commissaris van de Koning René Paas heeft na overleg met de gekozen lijsttrekkers van de nieuwe gemeente Westerkwartier de heer Koos Wiersma benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier.

 • VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA voeren verdere formatiebesprekingen

  Woensdag 12 december hebben de formateurs Marcel Thijsen (namens VZ Westerkwartier) en Jannes Janssen (namens ChristenUnie) vervolggesprekken gevoerd in het kader van de formatie in het Westerkwartier. Samen met vertegenwoordigers van VZ Westerkwartier en ChristenUnie spraken zij met alle partijen in het Westerkwartier.

 • Informateur presenteert vrijdag eerste verslag

  Informateur Marcel Thijsen presenteert vrijdag 7 december aanstaande om 17.00 uur zijn eerste verslag van de gesprekken, die hij heeft gevoerd met de politieke partijen in het Westerkwartier.

 • Wijzigingen Buurtbus en Qbuzz in het Westerkwartier

  Vanwege grote toename van het aantal reizigers in de spits op de route Leek – Grootegast rijdt vanaf 9 december in de spits tussen Leek en Grootegast een grote bus van Qbuzz, lijn 38. In de daluren en tijdens de schoolvakanties blijft als vanouds de buurtbus Leek – Grootegast, lijn 550, rijden. Qbuzz lijn 89 tussen Marum en Leek kent een zeer lage bezetting. Het OV-bureau overwoog deze lijn te schrappen, maar buurtbusvereniging Leek – Grootegast is bereid deze lijn vanaf 9 december over te nemen onder lijnnummer 589.

 • Definitieve verkiezingsresultaten verkiezingen per stembureau

  Woensdag 21 november 2018 waren de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze website worden alle resultaten per stembureau overzichtelijk via een kaart gepresenteerd.

 • Kom naar plein Westerkwartier-Noordenveld tijdens Promotiedagen

  Ondernemend Westerkwartier en Noordenveld presenteren zich ook dit jaar weer gezamenlijk op de Promotiedagen op 6 en 7 november in de Martiniplaza in Groningen. Het plein Westerkwartier-Noordenveld is al jaren een vast ontmoetingspunt op de beursvloer in de Borgmanhal.  Dit jaar staan er dertig  bedrijven uit de regio op het sfeervolle horecaplein.

 • Online stemhulp voor verkiezingen Westerkwartier

  Kiezers in het Westerkwartier kunnen online stemhulp krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners mogen op 21 november 2018 naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen. Per 1 januari 2019 gaan de gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van Winsum samen.

 • 10 november: landelijke dag van de mantelzorg

  Elk jaar wordt op 10 november de Landelijke Dag van de Mantelzorg georganiseerd. Ook dit jaar willen de vier steunpunten mantelzorg in het Westerkwartier extra aandacht en waardering geven aan mantelzorgers. Bent u mantelzorger of ontvangt u mantelzorg? Lees dan snel verder!

 • Nieuwe website!

  Gemeente Westerkwartier lanceert nieuwe website.

 • BAM ontwerpt en bouwt nieuwe brede school Oostindie

  BAM Bouw en Techniek regio Noord heeft de aanbesteding van het ontwerp en de nieuwbouw van de brede school in de wijk Oostindie te Leek gewonnen.