Project van gemeente Westerkwartier en Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

tekstalternatief infographic

Wat geeft ons ENERGIE?!

Energie: het zit in je lijf, in de lucht en in de grond.Maar wat is energie nou eigenlijk? En waar halen we het vandaan?

Wat is energie?

Je hersenen verbruiken energie om na te denken, je spieren ook bij het aanspannen. Energie is wat er nodig is om een actie uit te voeren. Maar niet alleen ons lijf gebruikt energie; we hebben het ook nodig om onze huizen warm te houden, voedsel klaar te maken. te reizen en elektrische apparaten te gebruiken. Energie is overal!

Duurzaam of niet?

We hebben duurzame en niet-duurzame manieren van energie opwekken. Duurzame energie is opgewekt uit een bron die nooit op raakt. 0e zon bijvoorbeeld: die kunnen we altijd gebruiken- Maar fossiele brandstoffen als olie en gas raken ooit op. Dit noemen we niet-duurzame energiebronnen. Veel van deze bronnen zijn vervuilend, want ze stoten veel C02 uit. Dat draagt weer bij aan een groot probleem: klimaatverandering.

Energie… Zo kan het ook!

1 Piëzo-energie

In Zuidhorn vind je piëzotegels. Watte?! Nou, een piëzotegels is een bijzondere tegel die energie opwekt. Door op de tegel te gaan staan wordt de vorm ervan een klein beetje veranderd, waardoor er een elektrische stroom goot lopen. Daardoor krijg je dus elektrische energie. Handig!

2 Elektrisch vervoer

Miljoenen voertuigen op de weg gebruiken fossiele brandstoffen, en dat is vervuilend. Een goede oplossing is het gebruik van elektrische voertuigen, omdat ze geen C02 uitstoten. Elektrische auto's bestaan at!

3. Windenergie

Wind draagt energie met zich mee. Deze windenergie kunnen we opvangen met behulp van windmolens, die van de opgevangen energie elektriciteit maken. Die elektriciteit wordt vervolgens via kabels naar de gebruikers getransporteerd.

4 Zonne-energie

Ais de zon schijnt, straalt ze heel veel energie uit in de vorm van licht. Die energie kan worden opgevangen met behulp van zonnecellen. De cellen maken er weer elektriciteit van. Heet duurzaam, deze 'gratis' vorm van energie!

5 Lichamelijke energie

Als we het over energie hebben, dan denk je al snel aan elektriciteit, licht en warmte in ie huis. Maat jouw lichaam verbruikt ook energie. Dat haalt je lijf uit voeding. Logisch dus, dat je je suf voelt je al een tijdje niks gegeten hebt.

6 Warmte- en koude-opslag

Bij de Brede School in Zuidhorn wordt warmte gebruikt uit grondwater onder het gebouw. Warm water wordt in de winter omhoog gepompt om het gebouw te verwarmen. Als het water is afgekoeld. gaat het terug de grond in: daar wordt het weef vandaan gehaald als het zomer is en het gebouw weer gekoeld moet worden. Dit heet warmte- en koude-opslag

7.Energie uit waterstof

Heb jij wet eens gehoord van de waterstoftrein? Deze gaat misschien tussen Groningen en Leeuwarden rijden. In de trein wordt door een bijzonder proces elektriciteit uit waterstof gemaakt en laat de trein rijden. Hartstikke duurzaam; want het stoot geen C02 uit.

Wist je dat?

…. de Gemeente Westerkwartier zoveel mogelijk duurzame energie probeert te gebruiken? Neem eens een kijkje bij het Ener9iepad; waar je van alles leert over hoe ze dat doen.

Vragen!

  • Als je ergens enthousiast of actief van wordt, voel je de energie dan bijna letterlijk door je lichaam stromen. Waar krijg jij energie van?
  • Welke van deze energiesoorten zijn NIET duurzaam? Streep ze door!
    • Aardgas
    • Steenkool
    • Aardwarmte
    • Bio-energie
    • Bruinkool
  • Heb wel eens een elektrische auto gezien? Wat zijn de voor- en de nadelen?
  • In Nederland hebben we geen waterkrachtcentrales, waar ze van bewegend water elektriciteit maken. Waarom hebben we deze centrales niet in Nederland? Waar zijn ze we?

Colofon: tekst: Yorik Maatman en Tim de Vries I Bewerking en eindredactie: Vette teksten I Vormgeving DymphDesign.nl

In opdracht van Gemeente Westerkwartier en Rijksuniversiteit Groningen